ברוכים הבאים למרכז המידע
לחיפוש בטקסט חופשי במרכז המידע הקלידו מילות חיפוש בתיבה
מרכז המידע  > חומר מקורי מאת גיא בן צבי 15 יתרונות באכילת שומנים: מסקנות והמלצות מכנס ISSFAL 2014 
3
15/07/2014 | 

15 יתרונות באכילת שומנים: מסקנות והמלצות מכנס ISSFAL 2014

הקהילה הבינלאומית לחקר שומנים התכנסה החודש בשוודיה, ועלו בה המלצות לארגון הבריאות העולמי. ההמלצות האלה ימצאו עצמן מהר מאוד על הצלחת שלכם. הנה 15 מסקנות והמלצות

החודש התקיים הכנס הדו-שנתי של האגודה הבין לאומית לחקר חומצות שומן וליפידים ISSFAL 2014 International Society for the study of Fatty Acids and Lipids שהתקיים בשטוקהולם.

בכנס הוצג מאמרו של גיא בן צבי מאומגה 3 גליל, על שמן דגים (חומצות שומן אומגה 3) כתחליף לתרופות פסיכיאטריות בילדים, שהוא פרי עמל של 4 שנות ליווי משפחות וילדים שטיפלו בתופעות פסיכיאטריות במסגרת פרוטוקול אומגה.

הכנס היה מדעי-פיזיולוגי, אך לא אלאה אתכם בפרטים המדעיים, אלא אתן מספר נקודות פרקטיות חשובות:

Joseph Hibbeln, Natalie Parletta, Rachel V. Gow, Guy Ben-Zvi שלושת השמאליים הם חוקרים מובילים בתחום הפסיכיאטריה, צולם בכנס -‏‎ISSFAL 2014 שטוקהולם‎‏

Joseph Hibbeln, Natalie Parletta, Rachel V. Gow, Guy Ben-Zvi
שלושת השמאליים הם חוקרים מובילים בתחום הפסיכיאטריה, צולם בכנס -‏‎ISSFAL 2014 שטוקהולם‎‏

1. אומגה 3 המפתח לבריאות האנושות: 80% מהמחקרים והמאמרים שהוצגו בכנס עסקו באומגה 3, הרבה פחות תשומת לב לאומגה 6 ואומגה 9 (שמן זית).

2. מה מקומו של הDHA בנפרד? במקרים של תסמונות נוירו-פסיכיאטריות והשמנת יתר אצל ילדים, תיסוף DHA נקי בעת ההיריון וההנקה לא עוזר ואף מזיק. שמן דגים המכיל EPA:DHA ביחס של 1:2 לטובת EPA במינון מספיק בעת ההיריון וההנקה, משפר את הביצועים הקוגניטיביים של הילדים. לעומת זאת DHA לא עוזר למניעת ADHD, ואף גורם להשמנת יתר. מחקר מהכנס.

3. אומגה 3 ונשים הריוניות: בניגוד למה שלימדו אתכן- איכלו דגים ללא הגבלה. הסיכון מכספית זניח לעומת התועלת שיש בדגים העשירים באומגה 3. כמובן שיש לוודא כי בדג אותו אנו אוכלים יש אומגה 3… אומגה 3 מופיעה רק בדגים שאכלו אצות ופלנקטון (לא בדגים שאכלו תערובת מלאכותית כמו בבריכות דגים או בחוות דגים בים). אומגה 3 מופיעה בכל דג הניזון מאצות ופלנקטון אבל הריכוז גבוה יותר בדגים הגדלים במים קרים, מכיוון שמנגנון ההגנה בפני קור גורם לדג לפתח יותר רקמת שומן בכלל, כולל יותר אומגה 3. אבל כל דג שגדל במקור מים טבעי הוא טוב.

4. מינון מומלץ של אומגה 3: מה שחשוב באכילת אומגה 3 (EPA ו DHA) הוא מינון מנורמל למשקל הגוף. אחסוך לכם את התהייה לגבי מה הוא נרמול למשקל הגוף, ואפנה אתכם להמלצות שימוש שיצרתי.

תוסף תזונה אומגה 3 משמן דגים. צילום: אסף רונן, עבור אומגה 3 גליל

תוסף תזונה אומגה 3 משמן דגים. צילום: אסף רונן, עבור אומגה 3 גליל

5. צמחונות ובריאות: צמחונות האם מסוכנת לעובר, לתינוק ולילד הבוגר! זו בעיני הסנסציה הכי גדולה- התגלה קשר מובהק בין צמחונות האם להפרעות נפשיות בגיל ההתבגרות.

6. שומן רווי: שומן רווי הוא טוב! סופסוף הולכת ומתגבשת המלצה של ISSFAL לשנות את המלצות התזונה של האו"ם מ-נגד שומן רווי ל-בעד שומן רווי!

7. אומגה 3 וכאב: אומגה 3 כטיפול במיגרנה וכאב כרוני. זה עובד ועכשיו מוכח מחקרית. הנה המלצות שימוש לטיפול במיגרנה.

8. אומגה 3 ועיניים: תיסוף אומגה 3 מונע או מעכב ניוון מקולרי של העין AMD, גם באנשים בעלי נטייה גנטית למחלה.

9. אומגה 3 וסיסטיק פיברוזיס: הוצג פיתוח תוסף חדשני לטיפול במחלה, המבוסס על DHA, אשר הראה שיפור דרמתי בתפקודי הראות של החולים שהשתתפו בניסוי.

10. אומגה 3 והשמנה: רמה גבוהה של אומגה 3 בדם מונעת השמנת יתר, משום שהיא משפרת את הרגישות לאינסולין.

11. אומגה 3 והפרעות פסיכיאטריות: DHA כתוסף תזונה כמעט ולא משפיע על הפרעות פסיכיאטריות, אפילו שבמוח יש הרבה DHA ומעט EPA. המוח סופג EPA ומפרק אותו במהירות רבה ולכן הוא לא נשמר בתאי המוח, ככל הנראה תוצרי הפירוק של ה EPA הם מה שמגן על המוח בפני הפרעות פסיכיאטריות.

12. אומגה 3 ודמנציה: מינון מספיק של אומגה 3 עוצר את תהליך ההזדקנות ומאריך את תוחלת החיים. בנוסף הוא מונע אלצהיימר בטיפול מוקדם (מי שנמצא בסיכון, יכול למנוע את המחלה). הקשר בין אומגה 3 לאלצהיימר מוכר בפן הנפשי (טיפול בדיכאון) ועכשיו הוצג גם כמונע דמנציה.

13. הצורה הביוכימית המועדפת: עד היום האמינו שאומגה 3 מופיעה בגופנו רק כטריגליצריד או פוספוליפיד, ולכן עדיף לצרוך אותה בצורות אלה על פני אתילאסטר, הצורה שממנה עשויים תוספי שמן דגים פופולריים. בכנס הוכח בצורה חד משמעית שאין שום יתרון לאומגה 3 בצורת פוספוליפיד או טריגליצריד, שמחירן גבוה מאוד.

14. DPA חומצת שומן חדשה בכותרות: DPA היא תוצר ביניים בין EPA ל DHA המצוי בגוף, אך כמעט ולא מצוי בשמן דגים. החלו מחקרים שמרמזים כי יש לה חשיבות רבה בוויסות תהליכי דלקת. יתכן שבעוד מספר שנים נראה תוספי תזונה על בסיס DPA.

15. אומגה 3 צמחית: הנושא של אומגה 3 צמחית (ALA) כמעט ולא דובר בכנס שכן הוא כבר מאחורינו- בקהילת המחקר ברור כי ALA אינו יעיל ככלי טיפולי.

ייתכן כי את המידע הזה אתם קוראים כאן לראשונה והוא מפתיע חלק מן הקוראים. אך דעו כי לא רחוק היום בו תמצאו את המסקנות הלו בהמלצות ארגון הבריאות העולמי, ואני תקווה כי זה יקרה בקרוב ויכה גלים בהרגלי התזונה האנושית בכל העולם.

מאז הכנס לאט לאט מגיעים אלי עותקי המאמרים המקוריים המתוארים לעיל, אם מישהו מעוניין לקבל הסבר או מאמר כלשהו אנא פנו אלי.

השתתף ורשם: גיא בן צבי, יועץ מדעי ובעלים של חברת אומגה 3 גליל

3 תגובות

  1. לילך יער הגיב:

    כמה שאלות לי:
    האם טונה משומרת נחשבת למנת דג איכותית לילדים ונשים בהריון? לא בתור פיתרון יום יומי, אלא מידי פעם. או שאתה מאלו "המגנים" בתוקף צורה זו של מזון?
    DPA – היכן ניתן למוצאה במזון?
    ALA – האם מספקת לאדם בריא? אני שואלת מכיוון שאני רואה המון טבעוניים בריאים מאד, המגדלים ילדים בריאים בגופם ובנפשם ובתור אדם חוקר, אני תוהה לגביי ההצהרה
    על טבעונות וצמחונות.
    תודה מראש. לילך.

    • גיא בן-צבי הגיב:

      שלום לילך
      שאלות טובות, להלן תשובותי
      טונה משומרת בעקרון היתה יכולה להיות טובה. עצם שימור הדג בקופסה לא פוגע בערכים התזונתיים שלו. ספציפית עם טונה בקופסאות שימורים יש מספר בעיות בגללן אני מעדיף דגים אחרים בקופסאות:
      1. טונה היא דג טורף בלעדי כלומר לא אוכל אצות ופלנקטון. לכן הוא בראש שרשת המזון. הדבר הזה משמעותו שבמידה והטונה גדלה באזור מזוהם הרעלים יצטברו בשומן שלה ככל שהיא גדלה. טונה יכולה להגיע למשקל של מאות ק"ג ולחיות מאות שנים. בישראל אין פיקוח על מקור הטונה ורמת הזיהום שלה בקופסאות השימורים. אנחנו צריכים לכעוס על כך ולתבוע ממשרד הבריאות שיפקח על דגים כמו על בשר בקר ביצים חלב וירקות, אבל בינתיים משרד הבריאות לא מפקח. לכן כאשר את אוכלת טונה בקופסה הסיכון לזיהום גדול יותר מדגים קטנים.
      2. החלבון של דג דומה מאד לחלבון בעלי חיים אחרים. ההבדל והחשיבות הגדולה של דג היא בשומן שלו. וזאת בזכות האומגה 3 וגם ויטמינים אחרים שיש בו. טונה היא דג שמן מאד אך את כל הנתחים השמנים מהדיג המסחרי שולחים לשוק הדגים של טוקיו כדי להכין ממנו טורו ונגירי שהם נתחי הטונה האיכותיים השמנים. בשר הטונה המגיע לקופסה הוא כמעט נטול שומן ולכן הצורה שלו היא סיבית והצבע אפור (והטעם דל לטעמי). מבחינה זו האיכות התזונתית שלו לא גבוהה. לעומת זאת נתח דג טונה במסעדה בדרך כלל מכיל גם את שכבת השומן המצויה סביב העור ולכן ערכיו התזונתיים וגם הטעם שלו טובים יותר.
      3. הנזק האקולוגי בציד טונה הוא גבוה מכיוון שהטונה היא קרניבור עילי וחיה עשרות שנים אז הציד שלה גורם להפרעה אקולוגית משמעותית. נכון שציד הטונה מפוקח על ידי ארצות ואמנות שונות אך עדיין יש השתוללות עולמית בנושא בגלל תאוות העולם לסושי.
      4. לדעתי אם לאכול דגים מקופסאות שימורים אז עדיף דגים קטנים בתחתית שרשרת המזון הניזונים מאצות ופלנקטון ודגים המשומרים בשלמותם. שתי דוגמאות טובות הזמינות על המדף בישראל הם סרדינים ומקרלים. שניהם חפים מכל הצרות אותן הזכרתי בענין הטונה
      לגבי DPA- אין עדיין מקור מלאכותי ל DPA כלומר לא ניתן להשיג אותו כתוסף תזונה. אבל זהו מרכיב טבעי המצוי בכמות מועטה (יחסית) בכל בשר וביחוד באיברים פנימיים כמו מוח ובשומן.
      ALA כמקור לאומגה 3 – אני לא מאמין שאת מכירה המון אנשים טבעוניים ובריאים. את בוודאי מכירה מעטים. יש בעיה קשה עם בריאות הטבעונים כי לוקח חודשים רבים ולעיתים שנים כדי שהמחסורים הנובעים מטבעונות יבואו לידי ביטוי. יש אמנם אנשים שהמטבוליזם וההרכב הגנטי שלהם מאפשר להם להיות טבעוניים ובריאים. גם אני מכיר מספר קטן של אנשים כאלו. אבל אני מכיר הרבה יותר (פי עשר יותר) אנשים שניסו להיות טבעונים ונכשלו בגלל שהם חלו מהטבעונות. כתבתי על זה הרצאה שלמה ותוכלי למצוא אותה במנרכז המידע באתר שלנו. ההרצאה נקראת טבעוני ובריא האם זה אפשרי. זה נושא מאד מורכב מבחינה גנטית ותזונתית אבל בסופו של דבר המסקנה שלו היא שרוב בני האדם לא יכולים להיות טבעונים ובריאים (אני לא מסתמך על המחקר אותו ציינתי בסקירה מהכנס אלא ממחקרים ומידע רב שקראתי ולמדתי עוד קודם)
      בברכה
      גיא

אהבתם את הפוסט? נשמח לשמוע אתכם