מה הקשר בן חומצות שומן EPA ו-DHA אשר באומגה 3 ואריכות חיים אצל נשים בגיל המעבר?
Red blood cell polyunsaturated fatty acids and mortality in the Women’s Health Initiative Memory Study Harris et al. Journal of Clinical Lipidology 2017
ניתוח נתונים מהמחקר Women’s Health Initiative Memory Study – מחקר עוקבה פרוספקטיבי אשר עקב אחר 6501 נשים אמריקאיות בגילאי 65 עד 80 במשך כ15 שנה (החל מ 1996), בדק רמות חומצות השומן הרב-בלתי רוויות (PUFA) EPA, DHA (יחד מהוות אינדקס אומגה 3) ושתי ח"ש אומגה-6 העיקריות חומצה לינולאית (LA) וארכידונית (AA) ואת הקשר לתמותה.
בניגוד למרבית המחקרים אשר בדקו תמותה ממחלות לב בלבד, ניתוח אנליטי זה, הינו היחיד שבדק את הקשר בין אינדקס האומגה לתמותה כוללת ובנפרד תמותה ממחלות לב וכלי דם וסרטן.
מספר מחקרים הראו בעבר כי רמה גבוהה של אומגה 3 בגוף ו/או צריכה מוגברת של אומגה 3 מהמזון קשורה במתאם חיובי לתוחלת חיים ארוכה יותר. העובדה שלאוכלוסייה היפנית יש את רמות האומגה 3 הגבוהות ביותר מבין האוכלוסיות שנבדקו ואותה אוכלוסיה נהנית מתוחלת החיים הארוכה ביותר תומכת בהנחה כי רמת האומגה 3 בגוף משפיעה על תוחלת החיים.
תוצאות:
בתחילתו של המחקר, מדד הבסיס של אינדקס האומגה-3, היה נמוך משמעותית בקרב נשים לאחר מנופאוזה (לאחר גיל המעבר) שמתו, בהשוואה לאלו שלא.
גם לאחר מעקב של כ15 שנים, אינדקס האומגה-3 בתאי הדם האדומים היה גבוה יותר בקרב הנשים השורדות, בהשוואה לנשים שמתו.
עלייה בסטיית תקן אחת באינדקס האומגה-3, הראתה ירידה ב-8% בסיכון לתמותה כוללת.
כמו כן, לא נמצא קשר בין אומגה-6 (LA) לתמותה.
בבדיקת משתנים מבלבלים (confounding factors) נמצא כי מעמד סוציו אקונומי לא השפיע על ההגנה לכאורה שמעניק אינדקס אומגה 3 גבוה. שימוש בתרופות להורדת כולסטרול גם לא השפיע על ההגנה לכאורה. לעומת זאת שימוש באספירין הפחית את ההגנה לכאורה של אומגה 3 (ההסבר שלנו- צריכה כרונית של אספירין מעניקה הגנה בפני דלקת במידה דומה לאינדקס אומגה 3 גבוה)
בבחינת מקרי מוות ספציפיים כתוצאה ממחלות לב וסרטן, נמצא קשר משמעותי בין רמות נמוכות של חומצת השומן EPA בלבד.
מסקנה מרכזית – רמות גבוהות יותר של אומגה 3 ממקור ימי בתאי הדם האדומים, קשורה לירידה בסיכון לתמותה כוללת, בקרב נשים לאחר מנופאוזה.
מסקנה זו מחזקת את הקשר של בדיקת אינדקס אומגה 3 לבריאות בכלל.
המנגנון אשר מסביר את הקשר בין אינדקס אומגה-3 גבוה בתאי הדם האדומים לאריכות חיים אינו מובן לגמרי, אך יתכן וטמון בתועלת של אומגה-3 להפחתת הסיכון למחלות לב.
בהתבסס על מחקרים אחרונים אשר בדקו השפעה של מינון, על מנת להעלות את אינדקס האומגה באוכלוסייה מחציון של 3.6% לכ-7% (טווח הנורמה שנקבע ע"ס CVD הינו בין 8% ל-12%) יש לתסף לפחות 1 גרם EPA+DHA ליום. כדי להשיג זאת מהתזונה, כנראה שיש לצרוך לפחות 50-85 גרם סלמון, כ450 גרם טונה ליום או לחילופין נטילה יומית של תוסף המכיל 1000 מ"ג EPA+DHA .
לשאלה האם מינון מוגבר של EPA+DHA מאריכה חיים אין תשובה וודאית. ברור כי מחקרים תצפיתיים בלבד אינם יכולים לתת מענה לשאלה האם מינון גבוה של אומגה 3 ברקמות (למשל בתאי הדם האדומים), מפחית סיכון לתמותה בטווח הרחוק.
**אינדקס אומגה 3 (Omega-3 Index TM) – נמדד בתאי הדם האדומים ומייצג את סטטוס אומגה 3 הממוצע בגוף (ובתזונה) בשלושת החודשים האחרונים. הבדיקה פותחה על ידי שני מומחים: הקרדיולוג פרופ' וון שאקי מגרמניה והחוקר פרופ' ויליאם האריס מארה"ב.
המדד המומלץ בנוי על מאות מחקרים בתחום בריאות הלב ומשמש כמדד לניבוי הסיכון למחלות לב וכלי דם. ניתן לעשות בדיקה זו באופן פרטי באגף המחקר של בי"ח זיו (צפת), באמצעות אומגה 3 גליל.
הערות אומגה 3 גליל:
המינון המומלץ במחקר לצורך עליה באינדקס איננו מנורמל למשקל האדם. ההמלצות במחשבון המינונים של אומגה 3 גליל (לתת קישור) מתחשב במשקלו של האדם ובכך נותן המלצה מדויקת יותר באופן אישי יותר.
ההגנה הניתנת על ידי אספירין דומה בטיבה להגנה הניתנת על ידי EPA בכך שאספירין מונע דלקת וגם רמה גבוה של EPA מונעת דלקת. עם זאת, לשימוש ממושך באספירין יש סכנות של תופעות לוואי, בעיקר דימום יתר במעיים ובכלל. לאומגה 3 אין השפעה של דימום יתר.
נערך ע"י אומגה 3 גליל
למחקר המלא לחץ כאן