מטא מחקר של סבלט המעיד כי אין שום תועלת מעשית בצריכת DHA לדיכאון, ויתר על כן DHA עלול לחסום את ההשפעה המיטיבה של EPA כאשר הם נלקחים במינון של בערך 1:1.
זהו המחקר החד משמעי ביותר עד היום, אשר חקר את כל המחקרים על דיכאון ואומגה 3.
בתוך קובץ המחקר תמצאו הדגשות של המסקנות הבוטות של סבלט (שמתאימות למסקנות של גיא) שלא רק ש DHA נקי לא עוזר, אלא במקרים של דיכאון הוא אפילו מחמיר את מצבו של הפציינט.
מטא מחקר: השפעות של EPA בניסויים קליניים בדיכאון
אליזבת סבלט ושות`
תקציר:
מטרה: מחקרים כפולי סמיות מבוקרי פלצבו של טיפול בחומצות שומן רב בלתי רוויות אומגה 3 לדיכאון נבדלו בתוצאותיהם. מטא-מחקרים אחרונים שייכו אי התאמות לאפקטים שונים של EPA לעומת DHA ולהבדלים בניתוח. המטא-מחקר הנוכחי בודק את ההיפותזה ש EPA הוא הרכיב האפקטיבי בטיפול באמצעות חוצמות שומן רב בלתי רוויות במקרים של דיכאון קליני.
תוצאות: תוספי תזונה המכילים 60% ומעלה EPA נמצאו כמועילים בניקוד הממוצע לדיכאון, עם תרומה זניחה לאפקט או התפלגות אקראית, וללא כל אפקט של משך הטיפול או גיל הנבדק. תוספים עם פחות מ 60% EPA נמצאו בלתי מועילים. מחקרים תמכו במודל לא-לינארי עם שיפור שנקבע ע"י מינון ה EPA בעודף על DHA, בטווח המינונים של 200 עד 2200 מ"ג EPA ביום.
מסקנות: תוספים המכילים 60% לפחות EPA בטווח מינונים של 200 עד 2200 מ"ג EPA בעודף על DHA היו יעילים נגד דיכאון קליני.
דיון עם הדגשות של גיא:
מחקר זה מזהה את EPA כחומצת השומן האפקטיבית בטיפול במקרים של דיכאון, וזאת על אף שדווקא DHA הינה החומצת שומן אומגה 3 שנמצאת בכמות הגדולה ביותר במוח בריא, ונמצאה בחסר במוחותיהם של אנשים שסבלו מדיכאון בניתוח שלאחר המוות.
הזרקה תוך ורידית של DHA מסומן רדיואקטיבית (Radiolabeled DHA)מראה שיעור נמוך של הטמעת ה DHA במוח של אדם בריא: 3.8 +- 1.7 מ"ג ביום או או לחלופין משך מחצית חיים של שנתיים וחצי (גיא: כלומר 50% מהDHA במוח מתחלף אחרי 2.5 שנים). המשמעות של ממצא זה היא שמחקרים לתיסוף DHA הנמשכים מספר שבועות בלבד לא יכולים להראות על עליה בהטמעת DHA במוח ולכן גם הממצאים של תיסוף DHA לא משפרים את תפקודי המוח לפחות בכל הקשור לדיכאון.
לעומת הרמה הגבוהה של DHA במוח רמות נמוכות של EPA במוח לא בהכרח מצביעות על ספיגה נמוכה (במוח מהתזונה), אלא יכולות להיות תוצאה של חילוף חומרים מהיר ושימוש ב EPA במוח. מתן EPA הגביר את רמות ה EPA במערכת העצבים ובתאי העצב בחולדות ובתאי 12PC מובחנים, והסתכם בהגנה עצבית כולל הפחתה במוות של תאים.
גיא: לעומת הDHA שתפקידו הינו סטטי בממברנת התא הEPA משמש חומר גלם ליצור הורמונים איקוסנואידים המונעים דלקת במוח. תחלופת הEPA הינה יומית או שבועית לעומת DHA אשר תחלופתו היא שנתית. לכן אין להסיק מהרמה הנמוכה יחסית של EPA במוח שלא צריך אותו בתזונה!
דלקת- ההיפותזה לגבי דלקת ודיכאון טוענת כי מתח מאיץ גם תגובות דלקתיות וגם דיכאון, סממני דלקת מוגברים במקרים של דיכאון וציטוקנים מודלקים יכולים לגרום לתסמיני דיכאון בבני אדם.
יחסי אומגה 6 לעומת אומגה 3 גוברים במקרים של דיכאון וסיכון להתאבדויות. רמות גבוהות של חומצה ארכידונית (AA) נמצאו כסיבה למצב רוח בלתי יציב. גיא: והסיבה לכך היא מחסור בEPA ומחסור באיקוסנואידים מונעי דלקת ובמקומם יצור של איקוסנואידים ממשפחת אומגה 6 מחומצה ארכידונית המגבירים דלקת.
הבדלים ביחסי EPA/AA גם משפיעים על המעבירות של הממברנה והתגובתיות של התא. EPA מתחרה עם AA על אנזימי COX, ומכאן שנוכחות של EPA מגבירה את יצורם של הפרוסטגלנדינים האנטי-דלקתיים.
סיכום: מטא מחקר זה מעיד כי אין שום תועלת מעשית בצריכת DHA לדיכאון, ויתר על כן DHA עלול לחסום את ההשפעה המיטיב של EPA כאשר הם נלקחים במינון של בערך 1:1.
גיא: המחקר להלן של סבלט הינו המחקר החד משמעי ביותר עד היום אשר חקר את כל המחקרים על דיכאון ואומגה 3. הדגשתי בפנים את המסקנות הבוטות שלה (שמתאימות למסקנות שלי) שלא רק ש DHA נקי לא עוזר, אלא במקרים של דיכאון הוא אפילו מחמיר את מצבו של הפציינט.
Meta-analysis: Effects of Eicosapentaenoic Acid in Clinical Trials in Depression
Objective—Randomized trials of omega-3 polyunsaturated fatty acid (PUFA) treatment for depression have differed in outcome. Recent meta-analyses ascribe discrepancies to differential effects of eicosapentaenoic acid (EPA) vs. docosahexaenoic acid (DHA) and to diagnostic heterogeneity. This meta-analysis tests the hypothesis that EPA is the effective component in PUFA treatment of major depressive episodes.
CONCLUSIONS
Recently, experts have called for more widespread use of omega-3 supplementation in patients at risk for depression10,73. However, there are no current agreed-upon guidelines concerning the optimal balance of constituents in omega-3 supplements. This meta-analysis finds no evidence that DHA is acutely effective against depression, and in fact, it may block beneficial effects of EPA at about a 1:1 dose ratio. Thus the amount of EPA unopposed by DHA may be critical for effective PUFA supplementation in depressive episodes. These findings argue against additional brief clinical trials of DHA for depression. At present, our knowledge base supports the use in acute depression of omega-3 supplements containing at least 60% EPA, with a ceiling at around 2,000 mg of EPA in excess of DHA, although the therapeutic effects of different unopposed EPA doses should be tested further in prospective studies that take into consideration diet and other potential confounds. We note that long term efficacy and health effects of PUFA supplementation in depression have yet to be.
שלום,
לאור הכתוב והמסקנות – מה הדין לגבי הכמוסות שלכם? שהרי אם DHA נמצא כלא יעיל ואף עלול להחמיר את המצב, על פניו נראה שהכמוסות שלכם לא מתאימות, שכן הן כוללות אותו.
הבנתי שה DHA הוא ביחס נמוך יותר בכמוסה שלכם, אבל הוא עדיין קיים ובאחוזים לא קטנים.
אשמח להסבר בנושא.
תודה.
שלום,
תודה שהעלית את השאלה. מפנה את תשומת ליבך למשפט:
"… DHA עלול לחסום את ההשפעה המיטיב של EPA כאשר הם נלקחים במינון של בערך 1:1". זה מבחינה מעשית.
ההסבר המטבולי מפורט בפוסט הזה (כדאי לקרוא גם את התגובות לפוסט, יש שם תשובות לשאלה).
בברכה, אור