ברוכים הבאים למרכז המידע
לחיפוש בטקסט חופשי במרכז המידע הקלידו מילות חיפוש בתיבה
4
18/03/2016 | 

מה כדאי לשתות שייק או מיץ?

השאלה הזו אולי פחות דרמטית מהשאלה "להיות או לא להיות", אך היא חוזרת ועולה בכל פעם, בייחוד כשהאביב מגיע ורבים מתחילים להרהר בניקוי הגוף: האם לקנות בלנדר או מסחטת מיצים? או בניסוח שונה: מה יותר בריא שייק או מיץ?

כן, בתקופה כמו שלנו מיצים ושייקים הולכים ונעשים נפוצים ואינם נחלתם הבלעדית של היפים בסנדלי בירקנשטוק. ובכל זאת יש עדיין הרבה בורות סביב הנושא.

כדי לענות על השאלה הזו חשוב להבין, בנוסף להבדלים בין שייק למיץ, מי השואל ומה הצרכים שלו. למסחטת מיצים יש שני פתחים. מהאחד יוצא נוזל – המיץ, ומהפתח השני יוצאת הפסולת – הסיבים של הירקות והפירות. לבלנדר אין פתחים – יש לו מיכל אחד אליו מכניסים את הירקות והפירות יחד עם מים או קרח וטוחנים את הכול יחדיו. התוצאה היא שייק סמיך שמכיל גם את הסיבים.

בדר"כ כשאנשים שומעים ממני את ההסבר הנ"ל תגובתם היא "אז שייק יותר בריא כי יש בו את הסיבים." זה עשוי להיות נכון, אך לא תמיד. כאן נכנסת למשוואה השאלה-מי האדם ששותה את השייק או את המיץ ומה צרכיו? למשל, אדם עם תזונה דלה בסיבים, כלומר אדם שאוכל הרבה מוצרים מבע"ח (בשר, עוף, דג, ביצים, מוצרי חלב – בכל אלה אין סיבים כלל) או מזונות מעובדים או מתועשים דלים בסיבים, שייק יסייע לו מאוד, בין היתר בזכות כמות הסיבים הגבוהה שהוא מכיל.

לעומת זאת, אדם שעיקר תזונתו מורכבת ממזונות עשירים בסיבים כגון פירות וירקות, וכתוצאה מכך יש לו נטייה לריבוי ביציאות או למשקל נמוך מדי או בעיות ספיחה של ערכים תזונתיים במערכת העיכול, יוכל ליהנות מ"הפגזה" של ויטמינים, מינרלים, וערכים תזונתיים נוספים רבים בזכות מיץ ללא סיבים.

כך גם במקרה של אנשים עם בעיות ספציפיות, כגון קרוהן בדרגת חריפות המונעת מהם לצרוך מזונות עם סיבים. דרך אגב, ריפוי קרוהן או בעיות אחרות במערכת העיכול בסיוע מיצים, מאפשר בהמשך צריכה גם של שייקים ופעמים רבות אף חזרה לאכילה של פירות וירקות.

מרביתנו נהנה מהיתרונות הן של שייק והן של מיץ ונוכל לבחור מתי לשתות מה בהתאם לצרכים ולכיף שלנו. כן, כיף וטעים אינן מילות גנאי. אם בא לנו משהו יותר משביע, שייצור נפח בקיבה וגם תנועת מעיים, אז נלך על שייק. אם בא לנו פחות להתמלא ויותר לזכות בוויטמינים ומינרלים, אז נלך על מיץ, עם עדיפות כמובן למיצים שעשירים בירקות עליים ירוקים אותם ניתן לשלב עם גזר, סלק, או תפוח עץ כדי לעשותם מתוקים וטעימים.

שילוב של מיצים ושייקיים אל תוך התזונה היומית מוסיף רכיבים של תהליכי ניקוי הגוף. הגוף נהנה מהשפע הזה ופחות משתוקק למזונות שמזיקים לו. בתזונה המערבית המודרנית חסרים ערכים תזונתיים רבים כגון מינרלים, ויטמינים, חומצות שומן חיוניות, ועוד. השייקים, המיצים ותוסף איכותי של אומגה 3 הנם שילוב נבון ואף טעים.

זהר צמח וילסון – מורה ויועץ בגישת התזונה האינטגרטיבית. מנחה ומרצה בתחום הבריאות והתזונה בארץ ובעולם. לימד והדריך במכון לתזונה אינטגרטיבית בארה"ב. יועץ בריאות הוליסטית מוסמך על ידי ה-American Association for Drugless Practitioners . יועץ הבריאות והתזונה בסדרת הטלוויזיה "לסדר את הראש" בערוץ 2. מגיש מגזין הרדיו "תחושת בטן" בנושאי תזונה וגוף-נפש. היועץ המדעי למהדורה העברית של הספר "תזונה אינטגרטיבית."

האתר של זהר: www.zemach.org

4 תגובות

  1. חיים דחבש הגיב:

    מדוע לא ניתן להעתיק את המאמר,

    • אור שוהם הגיב:

      שלום חיים
      אני מצליחה להעתיק, בדקתי גם אצל אחרים.
      אם תרצה אני יכולה לשלוח לך את המאמר למייל.
      בברכה, אור

  2. אלי הגיב:

    תודה על המאמר,

    האם לא עדיף לאכול פשוט את הפירות והירקות?
    האם שייק ועל אחת כמה וכמה מיץ לא מקפיצים את רמת הסוכרים בדם ביחס לאכילה ללא ריסוק או סחיטה?

  3. זהר צמח וילסון הגיב:

    היי אלי

    מי שיש לו זמן לאכול כמות גדולה מאוד של ירקות, בייחוד ירקות עליים ירוקים, כולל הקפדה על לעיסה מרובה – בהחלט יכול לאכול אותם במקום לצרוך מיצים או שייקים.

    העניין הוא שלמרבית האנשים אין זמן ומרבית האנשים בחברה שלנו כיום לא כ"כ לועסים ואפילו בולעים במקום ללעוס ואז אין פירוק טוב של דפנות התאים של העלים הירוקים ולא מקבלים את כל ערכיהם התזונתיים. הבלנדר או מסחטת המיצים "לועס" עבורינו ומעניק לנו אפשרות של הכנסת מינון גבוה.

    שייק אינו מעלה את רמת הסוכר מעבר לאכילת פרי. במיצים יש להקפיד לשלב ירקות עליים ירוקים יחד עם ירקות השורש המתוקים והפירות. העלים מאזנים את רמת הסוכר.

אהבתם את הפוסט? נשמח לשמוע אתכם